Отримання кваліфікаційного сертифікату із зазначеним класом наслідків

Щодо отримання за результатами професійної атестації
кваліфікаційного сертифіката вищої категорії експертами,
які мають кваліфікаційний сертифікат, виданий до 1 січня 2016 року

 

Враховуючи численні звернення учасників будівельного ринку щодо застосування вимог постанов Уряду від 23.06.2021 № 651 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. № 554» і № 681 «Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», саморегулівні організації у сфері архітектурної діяльності спільно з фахівцями у галузі права проаналізували норми законодавства з питань професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури.

Постановою № 651 установлено, що виконавці, які отримали кваліфікаційний сертифікат до 1 січня 2016 р. або виконували на законних підставах відповідні роботи без отримання кваліфікаційного сертифіката, можуть за результатами проходження професійної атестації отримати кваліфікаційний сертифікат вищої категорії за умови підтвердження досвіду виконання відповідних робіт (послуг). З прийняттям означених змін виникла необхідність роз’яснення законодавчих підстав та практики проведення процедури професійної атестації, у зв’язку з чим Асоціація експертів будівельної галузі повідомляє.

1. Для проходження професійної атестації виконавці повинні подати заяву та документи, визначені частиною сьомою статті 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» (далі – Закон). Відповідно Закону, до заяви додається документ про підвищення кваліфікації протягом останніх п’яти років за відповідними програмами за напрямом професійної атестації. Тобто, для проходження професійної атестації має бути подано відповідний документ про підвищення кваліфікації, виданий не пізніше п’яти років до дати подання заяви.

2. Відповідно до статті 17 Закону та п. 10 Порядку проведення професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, затвердженого постановою Уряду від 23.05.2011 № 554 (у редакції постанови від 23.06.2021 № 651), рішення про видачу кваліфікаційного сертифіката приймається за результатами складення виконавцем іспиту. Порядком проведення іспиту, затвердженим рішенням Атестаційної архітектурно-будівельної комісії Асоціації експертів будівельної галузі, для потреб проходження професійної атестації з отриманням кваліфікаційного сертифіката вищої кваліфікаційної категорії за бажанням виконавця, який має чинний[1]кваліфікаційний сертифікат, виданий до 1 січня 2016 року, передбачено можливість зараховувати результати іспитів, складених раніше (заяву про зарахування  ви можете подати довільної форми або   скачайте тут)Звернення виконавця про зарахування результатів іспитів подається письмово.

3. Відповідно до Порядку внесення плати за проведення професійної атестації, затвердженого наказом Мінрегіону від 01.09.2011 № 172, виконавець вносить плату за проведення професійної атестації перед проведенням іспиту. Враховуючи відсутність процедури проведення іспиту та відповідних витрат на його проведення у разі, якщо для проходження професійної атестації зараховуються результати іспитів, складених раніше, плата за проведення професійної атестації в такому випадку не стягується.

4. Підпунктом 2 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.06.2021 № 651 обов’язковою умовою отримання кваліфікаційного сертифіката вищої кваліфікаційної категорії для виконавців, які мають кваліфікаційні сертифікати, видані до 1 січня 2016 року, визначено підтвердження їх досвіду виконання відповідних робіт (послуг). Виходячи зі специфіки професійної діяльності, для потреб проходження професійної атестації за професією «експерт будівельний» слід враховувати наступне:

1) згідно з Порядком затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 11.05.2011 № 560, за результатами проведеної експертизи складається письмовий звіт;

2) відповідно до пункту 8 частини другої статті 22-1 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» звіт про результати експертизи проектної документації на будівництво об’єктів створюється з використанням Реєстру будівельної діяльності.

Отже, досвід виконання робіт (послуг) експерта може, підтверджуватися його підписами на звітах за результатами експертизи проектів будівництва об’єктів відповідного класу наслідків (відповідальності) за відповідним напрямком експертизи, паспортах об’єктів будівництва тощо (на паперових носіях або  інформацією про таке  з Реєстру будівельної діяльності).



[1] Строк дії кваліфікаційного сертифіката не обмежується для осіб, які не мають перерви в роботі за фахом понад три роки та підвищують кваліфікацію відповідно до законодавства не рідше ніж один раз на п’ять років. Відомості про дотримання цих вимог вносяться до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

 

Заява на допуск до професійної атестації і перелік додатків до неї- завантажити

Заява про зарахування  результатів іспитів, складених раніше  завантажити. 

 Як подати заяву про допуск до професійної атестації через Інтернет, не виходячи з дому чи офісу  - завантажити

Увага! Секретаріат Атестаційної архітектурно-будівельної комісії змінив місцезнаходження!  

У зв’язку з військовим станом виключені не погоджені заздалегіть особисті візити.

Максимально використовуйте  засоби зв’язку - телефон, Інтернет. 

Ми працюємо і завжди раді вас бачити, але дбайте про свою і нашу безпеку.

 

Фотогалерея



Останні новини Мінрегіону